I suppose many of us have been still making tasty preserves for winter. And it’s a good thing because a jar of home-made salty cucumbers or tomatoes for a holiday or aroma jam will be desired for a dining table in winter.
Sometimes preserves are coming to the end before the coldest season. And not only because they were made too little. Everything is so tasty and appetizing that after opening the jar only “for test” you realize: the only degustation isn’t enough. You begin to eat and can’t stop: because of homemade, not from shop ones. How can you keep yourself? And is it necessary?
I turned up myself in the common stream of “before-wintertime-eaters”, opening the jar of plum jam. But I did it for special purpose − aroma Plum&Cinnamon bars.
It’s very easy to cook. But we know exactly that simple ones are often the tastiest.
For the very beginning preheat the oven − it must be preheated well. Grease the sheet or use special paper for baking. The first steps are successfully done − it’s time for the second stage.
Take 250 g all-purpose flour, 60 g brown sugar, add ½ teaspoon cinnamon and mix well. Cut cold butter (120 g) into small pieces, add them to dry ingredients and make crumbs.
Be careful! Crumbs have a wonderful feature: they disappear too fast. These magic metamorphoses happen at the process of crumbs making, don’t take too much time and, as a rule, give much pleasure to the cook and his invited and not absolutely invited helpers. The conclusion comes by its own: prepare products for the double portion − not less!
Now put 2/3 crumbs onto the sheet and stamp well. Hurry up! Somebody might not have the chance to catch the delicious piece of sugar-flour mixture. Did you manage doing this? Now things are easy.
Take a jar of favorite jam from the granary: the quantity of spoons − 4, or as you wish. Spread it generously onto the crumbs base and put the sheet to the oven for 10 minutes. Has the base become brown? Has the jam “seized”? It’s time to sprinkle the rest crumbs and wait for 5-10 minutes.
Is the wonderful cinnamon aroma at home? Neighbors are knocking at the door (for the purpose to say “Hello!”, but we know their true aims :)))? These all mean that cookies are ready. Cool them for 5-7 minutes and cut into bars. That’s all.
Make tea and invite your dear tasters!
Russian:
Наверное, многие из нас все еще делают вкусные запасы на зиму. И это хорошо, потому что баночка домашних солений к празднику или ароматное варенье будут, без сомнения, желанными на столе зимой. А у многих запасы заканчиваются задолго до наступления холодного времени года. И не потому, что мало сделали. Просто все получается настолько вкусным и аппетитным, что, открыв баночку "на пробу", понимаешь: одной дегустацией дело не обойдется. Начинаешь есть и не можешь остановиться: свое же, родное, не магазинное - ну как же здесь удержаться? И надо ли?
Вот и я поддалась всеобщему настроению: откупорила баночку сливового джема. Но не просто так, а ради благородной цели − ароматных сливовых пирожных-печений с корицей, которыми я вас сегодня угощу.
Это невероятно простое в приготовлении печенье. Но мы-то знаем, что простое часто оказывается самым вкусным.
Для начала включим духовку - она должна хорошо разогреться. Противень смажем маслом или застелем бумагой для выпечки. Первые шаги сделаны - приступаем ко второму этапу.
Отмерим 250 г муки, 60 г коричневого сахара, добавим 1/2 ч.л. корицы и перемешаем. Порубим холодное сливочное масло кусочками (120 г), добавим к сухим ингредиентам и сделаем крошку.
Осторожно! Крошка имеет удивительное свойство исчезать самым чудесным образом. Эти волшебные метаморфозы происходят в процессе её приготовления, много времени не занимают и, как правило, доставляют несказанное удовольствие кулинару и его званым и не совсем помощникам. Вывод напрашивается сам собой: готовьте продукты для двойной порции - и никак не меньше!
Теперь выкладываем 2/3 крошки на противень и хорошенько утрамбовываем её. Торопитесь! Возможно, кто-то не успел отхватить лакомую часть сахарно-мучной смеси. Справились? Теперь дело за малым. Достаем из закромов баночку любимого джема погуще, количество ложек - 4, или по желанию. Щедро распределяем варенье по основе - и в духовку на 10 минут. Корж подрумянился? Джем "схватился"? Самое время распределить оставшуюся крошку и потерпеть ещё минут 5-10.
В доме восхитительный аромат корицы? Соседи под предлогом поздороваться, узнать о житьи-бытьи постучались в дверь? Это значит, что печенье готово. Остужаем его 5-7 минут и разрезаем на аккуратные квадратики. Вот и всё. Осталось заварить свежий чай и позвать к столу своих дорогих дегустаторов.
I am one of those who eat jars of jams, pepper spread or pickles before winter even comes :) If there is a small amount of those jars. Your bars look absolutely adorable!
ОтветитьУдалитьThank you, Tamara!
ОтветитьУдалитьI love crumb bars, I usually bake blueberry crumb bars but next time I am going to try this recipe, plum and cinnamon is a wonderful combination. Beautiful photos.
ОтветитьУдалитьThank you! You must cook it ))
ОтветитьУдалитьThe cookies are irresistible!
ОтветитьУдалитьI saw your photos on flickr and I'm here reading the recipe now...
Your blog is delicious!
It's so pleasant to hear this from you! Thanks :))
ОтветитьУдалитьTreat yourself with this bar :)